Jak vyčistit elektrickou troubu

Špinavá a připálená trouba. Noční můra, ze které se všichni chceme probudit. Nejlépe okamžitě. O tom, jak snadno a rychle vyčistit troubu, by měli poučovat už prodejci.

Výrobci nabízí širokou škálu čistících prostředků. Nevýhodou prostředků je, že obsahují chemické složky a nejsou příliš ekologické. Občas jsou, ale jediným účinným řešení. Pojďme si říct, jak takové prostředky bezpečně a efektivně používat, a také si ukažme, jak efektivně vyčistit troubu bez chemie.

Většina z nás má v kuchyni troubu na pečení. Všichni víme, že po měsících užívání se trouba stává víc a víc špinavou. A ruku na srdce, kolik z nás jí čistí s každým nedělním úklidem? Usazená špína a mastnota se v troubě hromadí. Tím, že se s každým dalším pečením připaluje, se přetváří na uhlík a způsobuje nepříjemný zápach. Znečištění trouby neberte na lehkou váhu. Usazeniny mohou kazit jídlo, které v troubě připravujete. A v extrémním případě mohou způsobit požár.

Před samotným čištěním zjistěte, jakou troubu máte. A také se přesvědčte, jestli trouba nedisponuje samočistící funkcí. Nemá? Nevěšte hlavu. Společně se naučíme, jak vyčistit troubu vlastními silami.

Čištěním trouby se zabývaly už naše babičky, které neměly možnost nakupovat desítky čistících prostředků. A ta nejužitečnější babská rada? Jestli vám jídlo vyprsklo na dno trouby, tak nepanikařte. Vyřešte situaci ještě v průběhu pečení. Na skvrnu nasypte sůl. V momentě, kdy je trouba studená, sůl odstraňte. Nezabere to moc času a skvrna se nebude přepalovat při každém dalším pečení.

Jak vyčistit připálenou troubu?

Připravte si rukavice, otevřete okna a jde se na to. Před čištěním vnitřku trouby, vyjměte rošty. Do dřezu napusťte horkou vodu, do které přidáte čistící prostředek na nádobí. Rošty dejte odmočit do vody s čistícím prostředkem. Pokud čistíte troubu pomocí chemického čističe, můžete místo prostředku na nádobí použít speciální čistič.

1, Čištění pomocí jedlé sody

Jak vyčistit elektrickou troubu bez chemických čističů, pouze za použití jedlé sody a vody? Budete potřebovat:

  • Rozprašovač
  • Škrabku (může být speciální na troubu nebo ta, na škrábání skel v autě)
  • Špachtli nebo lžíci
  • Gumové rukavice
  • Kartáček nebo houbička (použití kartáčku zvažte s ohledem na povrch vaší trouby)
  • Papírové utěrky
  • Jedlou sodu

Připravte si rozprašovač, ve kterém smícháte vodu s jedlou sodou. Celou troubu vystříkejte připraveným roztokem. Jsou v troubě připálená místa a zažrané usazeniny? Znovu použijte jedlou sodu v kombinaci s vodou, ale tak, aby směs nebyla tekutá. Cílem je vytvořit pastu. To znamená, že použijete víc sody než vody. Připravenou pastu naneste špachtlí nebo lžičkou na připálené usazeniny. Roztok i pastu nechte, alespoň hodinu působit. Po hodině zkontrolujte stav a případně roztok či pastu znovu aplikujte.

Na další krok je trouba připravená v momentě, kdy se skvrny odlupují. Oblékněte gumové rukavice a připravte si škrabku. Všechny usazeniny se pokuste seškrábat. Usazeniny by se měly snadno uvolňovat. Ve chvíli, kdy je trouba z nejhoršího, nečistoty setřete. Rozprašovačem znovu vystříkejte vnitřek trouby a zbylé nečistoty odstraňte kartáčkem. Opět vytřete papírovými utěrkami.

Celý proces ještě zefektivníte, pokud si po čištění připravíte roztok octa a vody. Rozprašovačem naneste na vnitřek trouby a nechte chvíli působit. Setřete a trouba bude nejen čistá, ale i krásně lesklá.

2, Čištění elektrické trouby s použitím čistícího prostředku

Při použití zakoupeného čističe na trouby, doporučuji následovat návod na obalu. Při manipulaci se zakoupenými prostředky buďte velmi opatrní, protože obsažená chemie by vám mohla způsobit nemalé zdravotní potíže. Při použití jakéhokoliv prostředku existují vesměs podobné zásady používání. Nečistoty se snáze uvolní, když čistič aplikujete na ještě teplý povrch. Ale pozor! Pouze v případě, že tuto možnost nezakazuje návod na výrobku, který jste koupili. Opatrnosti dbejte i při použití okolo ventilátorů. Pojďme si tedy říct, jak na to. Co budete potřebovat a jak vyčistit elektrickou troubu s použitím chemického čističe?

  • Čistící prostředek, určený k čištění trouby (zakoupíte v drogerii nebo v supermarketu)
  • Velký uzavíratelný, plastový pytel (může a nemusí být)
  • Houbu případně kartáček
  • Gumové rukavice

Z trouby vyndejte rošt. Pokud máte k dispozici plastový pytel, nalijte do něj část čistícího prostředku. Přidejte ho tolik, aby byl rošt ponořený v kapalině. Zbytek prostředku vylijte nebo nastříkejte na dno trouby. Pokud máte tekutý prostředek, použijte k jeho aplikaci rozprašovač. Pokryjete tak nejen spodek trouby, ale i boky. Troubu otevřete a prostředek naneste i na dvířka trouby. Pokud máte možnost, nechejte působit přes noc. Nebo alespoň několik hodin.

Pak použijte mokrý hadřík nebo houbičku, abyste čistič setřeli.  Vytřete celou troubu znovu čistou vodou, ať odstraníte veškeré zbytky chemie a nakonec vysušte papírovými utěrkami.

A teď už si třeba dáte větší pozor a troubu budete čistit dřív, než bude připomínat peklo. 🙂

Jak předcházet znečištění trouby

Prskající maso pečte v plastových pytlících. Jde o speciální pytlíky, které se při použití ve vysokých teplotách nerozpustí. Když kontrolujete stav pečeného jídla, vyndejte pečící nádobu z troubu i s pokličkou. Nesundávejte pokličku v troubě. Zabráníte tím nakapání mastnoty dovnitř trouby. Je tu také rada, kterou využijete, když s pečením skončíte. Do trouby dejte teplovzdornou misku s vodou a troubu na 20 minut zapněte. Nastavte vysokou teplotu. Pára, která v troubě vznikne, pomůže uvolnit nečistoty. Když je trouba vychladlá, tak vnitřek setřete papírovými utěrkami.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *